Eκδηλώσεις
6
Δεκεμ.
Γιορτή Χριστουγέννων
Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου ξεκινάνε οι γιορτές των Χριστουγέννων απ΄ τις Ηλιαχτίδες μας! Σας περιμένουμε όλους, να χειροκροτήσουμε δυνατά τα παιδιά μας και να το ευχαριστηθούμε!
6
Ιουνίου
Παρουσίαση "Νηρηίδων"
Ευχαριστούμε θερμά τη σχολή κολύμβησης "Νηρηίδες" για την σπουδαία και τόσο χρήσιμη ενημέρωση που μας έκαναν, καθώς και την εξαιρετική συνεργάτιδα τους κα Κατσαβούνη Φανή που κάλυψε το κομμάτι των πρώτων βοηθειών!
Παρουσίαση "Νηρηίδων"
4-5
Ιουνίου
Οι καθηγήτριες κολύμβησης των "Νηρηίδων" με τη βοήθεια του εξειδικευμένου συνεργάτη τους που ειδικεύεται στον τομέα των πρώτων βοηθειών θα μας παρουσιάσουν τα εξής θέματα:
1. Οφέλη κολύμβησης σε παιδιά και ενήλικες.
2. Βασικές αρχές πρώτων βοηθειών στη θάλασσα.
3. Αντιμετώπιση πνιγμού, τραυμάτων, αιμορραγιών, αλλεργιών.
Στο τέλος αλλά & καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίασης θα γίνει ανοιχτός διάλογος σε διάφορα θέματα που σας προβληματίζουν, ενώ θα υπάρχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για καλύτερη κατανόηση στον διαδραστικό μας πίνακα.
Υ.Σ.: Στην ενότητα των πρώτων βοηθειών θα γίνουν παραδείγματα με την ειδική κούκλα αναπαράστασης των πρώτων βοηθειών.
31
Μαΐου
Γιορτή κολυμβητηρίου
Με απίστευτη επιδεξιότητα οι "Ηλιαχτίδες" μας θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στους αγώνες επίδειξης που διοργανώνουν οι "Νηρηίδες" στο κλειστό κολυμβητήριο του Οακα.
7-8-9
Μαΐου
Παρουσίαση Οδοντίατρου
Παρουσίαση του οδοντιάτρου μας με τη βοήθεια του διαδραστικού πίνακα σε διάφορα ουσιώδη θέματα της παιδικής οδοντιατρικής.
Nέα
03 Απριλίου 2015 - Τα παιδικά βιβλία που ξεχώρισαν.
Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως σ’ ένα βιβλίο για το underground θα συμπεριλαμβανόταν, και μάλιστα σε «δικό του» ξεχωριστό κεφάλαιο, ο άγγλος ρομαντικός ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων (Λονδίνο 1788 - Μεσολόγγι 1824). Το έπραξε αυτό ολάδας, ο Μπάυρον πρόσφερε την περιουσία του για το σκοπό αυτό και ήταν ο μόνος ανάμεσα στους επιφανείς ανθρώπους που μετείχε στην επιτροπή, που κατέβηκε στην Ελλάδα. Ο θάνατός του στο Μεσολόγγι το 1824, από αρρώστια, δεν ήταν ηρωικός, ωστόσο ήταν συμβολικός. Η παρουσία τού πιο διάσημου δημόσιου άντρα της εποχής στην Ετις ηδονές του ταξιδιού του στην Ιταλία για να ριχτεί στην ελληνική του περιπέτεια, είναι ακόμα ένα δείγμα της πολυπλοκότητας και της ανωτερότητας του χαρακτήρα του. Ο λόγος είναι απλούστατος όπως κι η εξήγηση που δίνουν και τώρα οι ψαράδες του Μεσολογγιού όταν τους ρωτάς για τον Μπάυρον: “Ήταν ένας τολμηρός άντρας που ήρθε να πεθάνει για την Ελλάδα, επειδή αγαπούσε την ελευθερία”». Εντάσσοντας τον Λόρδο Βύρωνα σε μία ευρύτερη ομάδα δημιουργών που έδρασαν τον 19ον αιώνα, και που ευλόγησαν, κατά μίαν έννοια, το «αποκλεισμένο», ο Racionero αντιμετωπίζει τον άγγλο ποιητή κάπως σαν πρόδρομο του χιπισμού, ως βασικό φορέα, δηλαδή, μιας άλλης κοινωνικής πρακτικής που να συνδέεται περισσότερο με το συναίσθημα και λιγότερο με τη λογική.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.kathimerini.gr/810118/article/ereynhtes/stoys-ereynhtes/ta-paidika-vivlia-poy-3exwrisan
24 Μαρτίου 2015 - Όταν ο Νίκος Σπάνιας μετέφραζε ένα ασύλληπτο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα.
Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως σ’ ένα βιβλίο για το underground θα συμπεριλαμβανόταν, και μάλιστα σε «δικό του» ξεχωριστό κεφάλαιο, ο άγγλος ρομαντικός ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων (Λονδίνο 1788 - Μεσολόγγι 1824). Το έπραξε αυτό ο Ισπανός (μυστικιστής) συγγραφέας Luis Racionero στο βιβλίο του «Filosofías del underground» το 1977, το οποίο είδαμε κάποτε και στη γλώσσα μας (1980 και ’83) ως «Οι Φιλοσοφίες του Underground» από τις εκδόσεις Οδυσσέας. Γράφει ο Racionero ανάμεσα σε άλλα: «Όταν μια ομάδα άγγλων οργάνωσε την Επιτροπή για την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο Μπάυρον πρόσφερε την περιουσία του για το σκοπό αυτό και ήταν ο μόνος ανάμεσα στους επιφανείς ανθρώπους που μετείχε στην επιτροπή, που κατέβηκε στην Ελλάδα. Ο θάνατός του στο Μεσολόγγι το 1824, από αρρώστια, δεν ήταν ηρωικός, ωστόσο ήταν συμβολικός. Η παρουσία τού πιο διάσημου δημόσιου άντρα της εποχής στην Ελλάδα, τράβηξε την προσοχή στον ελληνικό αγώνα, μεταμορφώνοντάς τον σε ιερό αγώνα για την ελευθερία, που ίσως μπορεί να πέρναγε σαν μια ακόμη αγροτική εξέγερση στην Ευρώπη. Ο θάνατος του Μπάυρον έφερε ένα δάνειο 800 χιλιάδων χρυσών λιρών που πήραν από το Λονδίνο οι έλληνες πατριώτες και ανακάτεψε την αγγλική κυβέρνηση στον ελληνικό αγώνα. Το γεγονός πως ο Μπάυρον άφησε εθελοντικά τις ηδονές του ταξιδιού του στην Ιταλία για να ριχτεί στην ελληνική του περιπέτεια, είναι ακόμα ένα δείγμα της πολυπλοκότητας και της ανωτερότητας του χαρακτήρα του. Ο λόγος είναι απλούστατος όπως κι η εξήγηση που δίνουν και τώρα οι ψαράδες του Μεσολογγιού όταν τους ρωτάς για τον Μπάυρον: “Ήταν ένας τολμηρός άντρας που ήρθε να πεθάνει για την Ελλάδα, επειδή αγαπούσε την ελευθερία”». Εντάσσοντας τον Λόρδο Βύρωνα σε μία ευρύτερη ομάδα δημιουργών που έδρασαν τον 19ον αιώνα, και που ευλόγησαν, κατά μίαν έννοια, το «αποκλεισμένο», ο Racionero αντιμετωπίζει τον άγγλο ποιητή κάπως σαν πρόδρομο του χιπισμού, ως βασικό φορέα, δηλαδή, μιας άλλης κοινωνικής πρακτικής που να συνδέεται περισσότερο με το συναίσθημα και λιγότερο με τη λογική.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.lifo.gr/team/politismos/55518
20 Φεβρουαρίου 2015 - Βαρβάκειο: Aυτή είναι η ιστορία του μεγάλου πειραματικού σχολείου της πόλης.
Το 1860 στην οδό Αθηνάς σε ένα κτίριο κόσμημα που ολοκληρώθηκε πολύ σύντομα για τα μέτρα της εποχής στεγάζεται το Βαρβάκειο που οραματίσθηκε ο εθνικός ευεργέτης. Στα χρόνια που ακολούθησαν το Βαρβάκειο συνδέθηκε με την αριστεία των μαθητών, την μετεκπαίδευση των καθηγητών, τους κοινωνικούς αγώνες. Από τις τάξεις του αποφοίτησαν χιλιάδες μαθητές που διακρίθηκαν στις τέχνες και τις επιστήμες. Το 1834, η πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους μεταφέρεται από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Στην πόλη λειτουργούν δυο σχολεία. Το πρωτοβάθμιο αρρένων που έχει ιδρυθεί από τους Αμερικανούς King, Robinson και Hill και το αντίστοιχο παρθεναγωγείο Θηλέων για τις κόρες των εύπορων οικογενειών. Η μεταφορά της πρωτεύουσας σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας των διοικητικών θεσμών της εκπαίδευσης. Το 1834 δημιουργείται το Υπουργείο Παιδείας, ο πρώτος αρμόδιος για τα εκπαιδευτικά θέματα φορέας.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.lifo.gr/team/politismos/55518
3 Δεκεμβρίου 2014 - Ο Έλληνας φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο με λεωφορείο!
Ο Στυλιανός Παπαρδέλας γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στην Κρήτη. Ασχολείται με την φωτογραφία από το 2006 και παρακολούθησε μαθήματα αρχικά στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης και αργότερα όντας πια φοιτητής Υπολογιστικών Συστημάτων και Επικοινωνιών έγινε μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Φ.Ο.Π.Κ.). Είναι συνιδρυτής του ψηφιακού online project The World of Ronah, όπου γυρίζει ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Εκτός από την φωτογραφία και την παραγωγή ψηφιακών προγραμμάτων, εργάζεται στην Ιρλανδία για την Barretstown μια οργάνωση που υποστηρίζει παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες και διανοητικά προβλήματα. Μέσω της φωτογραφίας και του θεραπευτικού παιχνιδιού ο Στυλιανός διδάσκει στα παιδιά να αντιμετωπίζουν με θάρρος την αρρώστια τους και να την πολεμάνε. Ο Στυλιανός έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ψηφιακά μέσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ οι φωτογραφίες του έχουν επιλεγεί από το National Geographic. Εργάστηκε στην ΝΑ Ασία ως φωτογράφος για λογαριασμό του βραβευμένου πρακτορείου ανθρωπιστικών ειδήσεων των Ηνωμένων Εθνών, IRIN news. Από την Καμπότζη μέχρι την Ινδία φωτογράφησε την αστική φτώχεια, την ζωή στις παραγκουπόλεις, την παιδική εργασία. Στην Ουγκάντα της Αφρικής, εργάστηκε στις βόρειες επαρχίες όπου δρούσε ο ανταρτικός στρατός Lord Resistance Army, γνωστός για τις απαγωγές και τις δολοφονίες αμάχων παιδιών. Ο Στυλιανός κατέγραψε τις πληγές της 20χρονης διαμάχης στο βορρά, φωτογραφίζοντας τους εναπομείναντες πρόσφυγες και επιζώντες του πολέμου. Παράλληλα με τη δουλειά του στο φωτορεπορτάζ, ο Στυλιανός ταξιδεύει τον περισσότερο καιρό φωτογραφίζοντας σκηνές δρόμου και καταγράφοντας την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων που συναντά στα ταξίδια του. Ενα μέρος της δουλειάς του αφορά στην Ελλάδα. Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην χώρα του, ο Στυλιανός καταγράφει τις συνέπειες της στην ελληνική κοινωνία μέσω του φωτορεπορτάζ. Έχει φωτογραφίσει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των αλλοδαπών εργατών στα χωράφια της Κρήτης, τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία της Αθήνας, την εξαθλίωση στις εργατικές συνοικίες του Περάματος και του Πειραιά, την φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα. Εχει πραγματοποιήσει φωτορεπορτάζ για λογαριασμό της βρετανικής Huffington Post και του γερμανικού περιοδικού Spiegel ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με την Ελευθεροτυπία, το The Press Project και την εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία Νεος Κοσμός. Η τελευταία του δουλειά στην Ελλάδα αφορούσε εκτενές φωτορεπορτάζ για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας, την χρήση ναρκωτικών ουσιών στους δρόμους, την πορνεία και τις φυλακισμένες τοξικομανείς γυναίκες στον Ελεώνα Θηβών. Τον Δεκέμβριο του 2013 οργάνωσε την πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση με τίτλο Circles ενώ για τη συνολική του προσφορά βραβεύτηκε την ίδια χρονιά απο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δείτε τη συνέντευξη του Έλληνα φωτογράφου στην ομάδα του ellines.com.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.ellines.com/erga-ellinon/11392-taxideuei-ston-kosmo-gia-tin-agapi-tou-sti-fotografia/
Copyright © Ellines.com
17 Οκτωβρίου 2014 - Ποια ήταν η Περσεφόνη και ποιος ο μύθος της αρπαγής της!
Η αποκάλυψη του ψηφιδωτού στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, που αναπαριστά την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, παρουσία του ψυχοπομπού Ερμή, φέρνει πάλι στην επιφάνεια τον Προελληνικό μύθο.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας, πατέρας της ήταν ο Δίας και σύζυγος της ο Άδης. Μαζί του γέννησε τον Ζαγρέα, τον Ευβουλέα και τον Σαβάζιο.
Ο Άδης, σύμφωνα με τον μύθο, πήρε την Περσεφόνη στον κάτω κόσμο για την ομορφιά της, όμως η Θεά Δήμητρα την ζήτησε πίσω. Ο Άδης συμφώνησε να ανεβαίνει η Περσεφόνη έξι μήνες στον πάνω κόσμο και να κατεβαίνει τους επόμενους έξι στον κάτω.
Σε μερικές αναπαραστάσεις ο Άδης εμφανίζεται με τα άλογά του. Ο μύθος της αρπαγής της «Κόρης» προέρχεται από την ιδέα ότι ο Άδης αρπάζει τις ψυχές των νεκρών σαν την λεία του, και μετά τις μεταφέρει στο βασίλειό του.
Η ιδέα εμφανίζεται αμυδρά στον Όμηρο, αλλά είναι έντονη στις Ελληνικές λαϊκές παραδόσεις. Ο Χάροντας εμφανίζεται με το άλογό του, και μεταφέρει τον νεκρό στον κάτω κόσμο.
Διαβάστε περισσότερα στο enikos.gr/society/270805,Poia_htan_h_Persefonh_kai_poios_o_my8os_.html
08 Σεπτεμβρίου 2014 - Άσκηση μετά τον τοκετό-Τι πρέπει να προσέχετε!
Πόσο σύντομα μετά τη γέννα μπορείτε να ξεκινήστε να ασκήστε;
Δείτε παρακάτω τι πρέπει να προσέχετε, πότε είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε την άσκηση μετά τον τοκετό ανάλογα με το πόσο γυμναστική κάνατε πριν την εγκυμοσύνη, τι άσκηση να κάνετε, και πώς να καταλάβετε πόσο αντέχει το σώμα σας.
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας ζητήσει να περιμένετε μέχρι να κάνετε την εξέταση των 6 εβδομάδων μετά τον τοκετό για να διαπιστώσετε ότι όλα πάνε καλά και στη συνέχεια να ξεκινήσετε να ασκήστε.
Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr
06 Ιουνίου 2014 - Πέντε χρόνια κλείνει στις 20 Ιουνίου το Μουσείο Ακρόπολης!
04 Ιουνίου 2014 - Ζωγραφίζουν, χορεύουν, γράφουν και είναι… σχολείο!
http://www.kathimerini.gr/770240/article/ereynhtes/stoys-ereynhtes/zwgrafizoyn-xoreyoyn grafoyn-kai-einai-sxoleio
03 Ιουνίου 2014 - Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου
31 Μαΐου 2014 - Γιατί τα ιγκλού δεν λιώνουν;
Το ιγκλού είναι η προσωρινή κατοικία των Εσκιμώων τον χειμώνα και «ιγκλού» στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει σπίτι. Αποτελεί μοναδικό τρόπο για να κτίσει ο άνθρωπος τη φωλιά του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες.
Παρόλο που οι περισσότεροι Εσκιμώοι μένουν πλέον σε σπίτια από πέτρες ή ξύλα, συνηθίζουν ακόμη να κατασκευάζουν ιγκλού, ειδικά όταν ταξιδεύουν. Ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού τοποθετούνται κυκλικά, ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται τελικά ένας τέλειος θόλος.
Οι σχισμές και τα όποια σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι. Τότε οι Εσκιμώοι ανάβουν μια λάμπα που καίει λίπος φάλαινας, ώστε να αναδίδει πολλή θερμότητα.
Άλλωστε πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για να ζεσταθεί ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος και για να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα, είναι αρκετή ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα ζέστης: αρκεί, δηλ., η παρουσία δύο ατόμων που μπορούν να κλείσουν την πόρτα με ένα κομμάτι πάγου και να κάνουν το ιγκλού αεροστεγές.
Το χιόνι αρχίζει να λιώνει, όμως επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη δεν στάζει. Αντιθέτως τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται με υγρασία.
Τότε οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας μεταμορφώνει το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο, που λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα. Άλλωστε να επισημάνουμε , ότι οι πολικοί άνεμοι πνέουν με θερμοκρασία -50 βαθμούς κελσίου και έτσι το εξωτερικό τοίχωμα του πάγου παραμένει παγωμένο.
Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το χιόνι, όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και του κρύου. Για αυτόν τον λόγο τα ιγκλού θερμαίνονται εύκολα και τους προφυλάσσουν από το κρύο. Αντίθετα ο πάγος είναι πολύ καλός αγωγός και όταν με τον καιρό το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο, εγκαταλείπουν τα ιγκλού τους.
30 Μαΐου 2014 - Ταξίδι στο όνειρο και στη φαντασία με τον 4ο Μαραθώνιο Παραμυθιού!
Σε ένα μαγικό τριήμερο, ένα ταξίδι στο όνειρο και στη φαντασία καλεί ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, ο οποίος διοργανώνει τον 4ο Μαραθώνιο Παραμυθιού.
Η..κούρσα θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Παρασκευής, 30 Μαΐου και θα τερματιστεί, μετά από 60 ώρες συνεχόμενης ανάγνωσης παραμυθιών, στις 9 το βράδυ της Κυριακής, 1η Ιουνίου.
Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους, από διάφορους πολιτισμούς, παιχνίδια και μουσική περιμένουν όσους πάνε στο κτίριο του Μορφωτικού Συλλόγου, πάνω από την κεντρική πλατεία Χαλκηδόνας.
Και επειδή τα όνειρα δεν πληρώνονται η είσοδος είναι δωρεάν.
28 Μαΐου 2014 - Machu Picchu: Μια βόλτα στη μυστηριώδη πόλη των Incas σε 4K video!
Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε την ευκαιρία (τουλάχιστον μέχρι τώρα) να επισκεφθούμε το Περού και τη μυστηριώδη πόλη Machu Picchu των Incas, αλλά μέχρι να τα καταφέρουμε μπορούμε να χαζέψουμε το παρακάτω 4k video που τράβηξε ο Devin Graham!
23 Μαΐου 2014 - Λύκειο Αριστοτέλη, έτοιμο για εγκαίνια!
Το Λύκειο του Αριστοτέλη, στην οδό Ρηγίλλης, είναι ο νέος αρχαιολογικός χώρος αλλά και ένα νέο αξιοθέατο, καθώς θα εγκαινιαστεί μετά τις εκλογές.
21 Μαΐου 2014 - Το νέο Διαφημιστικό της "Φωτεινής Ηλιαχτίδας"!
Σας παρουσιάζουμε το νέο μας διαφημιστικό που θα προβληθεί την Κυριακή 25 Μαΐου στο Κ της Καθημερινής!
17 Μαΐου 2014
Παλαιοντολόγοι από την Αργεντινή ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι ανακάλυψαν τα απολιθωμένα λείψανα ενός τεράστιου δεινόσαυρού που ζύγιζε σχεδόν 100 τόνους, όσο δηλαδή 14 ελέφαντες.